Zee Avi Bakal Keluarkan Album Baru | Free Single Download

June 26, 2011 by  
Filed under Bands, Zee Avi

zee-avi-ghostbird

Zee Avi


Lama betul tak dengar berita pasal Zee Avi yang pernah popular dengan lagu kantoi. Info terbaru yang aku dapat Zee Avi akan releasekan album terbarunya pada bulan August ni yang di beri nama “Ghostbird” “burung hantu” yang akan dikeluarkan oleh Brushfire Records. Sebagai penghargaan kepada peminatnya yang telah menyokong Zee Avi sepanjang 2 tahun penglibatan sebagai pemuzik, Zee Avi memberikan download percuma untuk singlenya iaitu The Book of Morris Johnson. Kepada peminat Zee Avi jangan sila download lagu single terbarunya di http://morrisjohnson.viinyl.com/
.

Video kat bawah ni merupakan perjalanan Zee Avi atau nama sebenarnya Izyan Alirahman ketika dalam proses untuk menyediakan Album “Ghostbird”. Gadis kelahiran Miri Sarawak memulakan kariernya sebagai pemuzik, pencipta lagu dan penyanyi seawal ketika umurnya 17 tahun. Zee bermula merakam video nyanyiannya melalui webcam dan upload kedalam Youtube, sejak daripada itu video-videonya menjadi semakin popular dan menarik perhatian rushfire Records untuk menerbitkan album pertamanya.

Untuk informasi dan update terbaru sila lawati http://zeeavi.com
Twitter: http://twitter.com/zeeavi
Facebook: http://facebook.com/zeeavi

Zee Avi

June 1, 2009 by  
Filed under Bands, Zee Avi

About Zee Avi

2 jam aku ngadap pc, buka web tu buka web nih terdetik di hati nak usha you tube. Buka you tube aku terjumper Zee Avi nama cam familiar jew, then baru aku terigt ni kan Kokokaina. So ape lagi aku usha la you tube dia. rupa2nya dia nak kuarkan album baru, pergh lagu semua besh2. Aku pun layan la. so cam biasa la lagu besh per agi aku wat la review sal minah nih.

Anak kelahiran Miri, Sarawak yg berusia 23 tahun ini mula berjinak2 dgn dunia muzik ini seawal usia 17 tahun. Dia yg sememang berdarah seni dtg drpad ayahnya yg juga seorg penyanyi,pemain double bass,accordion, violon dan gitar di dlm sebuah band. (xheran la klu dia mmg terer main guitar) Ketika dia berusia 12 tahun, dia telah berpindah dr Sarawak ke Kuala Lumpur, dan dia stop bermain guitar selama 4 tahun kerana belajar fesyen design di london.


Balik ajer dr London dia menyambung minat nyanyianya dgn lebih mendalam. so pengaruh you tube masa kini agak femes, dia mula merakam nyanyian dan menguploadkan ke dlm you tube untuk kwn2nya dgr nyanyiannya. Akibat dr perbuatannya dia menerima komen yg positif dr seorg yg tidak dikenalinya. Org itu tlh meletakkan video Zee Avi didlm websitenya   ( org tersebut adalah Kris Rowley, a U.K. singer-songwriter patut arr minah ni xcited giler). Sebelum hari lahirnya yg ke 22 tahun dia telah menguploadkan lagi 3 video ke dlm youtube iaitu my last video, a holiday song and No Christmas for Me. After that dia telah menerima email dr Ian Montone dan telah mengoffer untuk merielisasikan album dia dibwh label monotone. Dlm masa yg sama Zee Avi dlm perjalanan ker L.A untuk merekodkan debutnya bersama producer Robert Carranza at Brushfire’s Solar Powered Plastic Plant. lagu ” No Christmas for Me” merupakan featured didlm album holiday charity, this Warm December, A Brushfire Holiday, Vol 1.

Antara influencesnya adalah Cat Power, Regina Spektor( pergh minah nih mmg besh), Leonard Cohen, Tom Waits, Jolie Holland, Daniel Johnston and Chris Garneau, to jazz greats Billie Holiday and Ella Fitzgerald, to classics like Velvet Underground and Led Zeppelin. The thought of solitude, hardships, heartaches, tough luck, and tough breaks. Oh, and then there’s Jazz, Blues, Antifolk and Modern Baroque. Mak aih standard antarabangsa minah nih.

ok citer sal album terbaru dia yg telah pon kuar pada 19 may dibwh label Brushfire Records, dalam album ini turut memuatkan 12 buah lagu iaitu:
1. Bitter Heart
2. Poppy
3. Honey Bee
4. Just You And Me
5. Is This The End
6. Monte
7. Kantoi
8. I Am Me Once More
9. First Of The Gang
10. Darling
11. The Story
12. Let Me In
(bg aku sumer lagu2 ni mmg besh)

bg aku lagu kantoi mmg besh n so jazz laa….cam classic with suara Zee Avi yg agak lunak. Honey Bee pula agak romance n melody harmoni. So try dgr laa lagu2 nih. klu nak di ikutkan sumer nyer besh…

Kantoi
by Zee Avi

Semalam I call you, you tak answer.
You kata you keluar pergi dinner.
You kata you keluar dengan kawan you.
But when I called Tommy he said it wasn’t true.

So I drove my car pergi Damansara.
Tommy kata maybe you tengok bola.
Tapi bila I sampai you, you tak ada.
Lagilah I jadi gila.

So I called and called sampai you answer.
You kata sorry sayang tadi tak dengar.
My phone was on silent, I was at the gym.
Tapi latar belakang suara perempuan lain.

Sudahlah sayang, I don’t believe you.
I’ve always known your words were never true.
Why am I with you, I pun tak tahu.
No wonderlah my friends pun tak suka you.

So I guess that’s the end of our story.
Akhir kata she accepted his apology.
Tapi last last kita dapat tahu she was cheating too.
With her ex boyfriend’s best friend – Tommy.

Honey Bee
by Zee Avi

I am a honey bee,
shunned off from the colony
and they won’t let me in

So I left the hive,
They took away all my straps
end broke off both my wings

So I’ll find another tree
and make the wind my friend
I’ll just sing with the birds
They’ll tell me secrets of the world

But my other honey bee
Stuck where he doesn’t wanna be
But my darling, honey bee
I’ll come save you
Even if it means I’d have to face the queen

Da param pam param pam
Para ra ra pa pa ra ram

So I’ll come prepared,
My new friends say they would help me
get my loved one back
They say it isn’t right,
To be self control of your mind
but I choose not to believe that

So we’ll meet in the darkness of the night,
and I promised I will be there all time
We’ll be guided by my new friends, the butterflies,
bring us back to our own little hive

Oh my other honey bee,
No longer stuck where he doesn’t want to be
Oh my darling, honey bee,
I have saved you
And now that you’re with me,

we can make our own honey

~ Oh param pam param pam
Para ra ra pa pa ra ram ~

More Lyric

For more info
for ms:
http://www.myspace.com/zeeavi
official website
http://www.zeeavi.com/
youtube
http://www.youtube.com/user/KokoKaina

TEXT N EDITOR BY NICE