The Jeffry sound like old school………

June 29, 2009 by  
Filed under Bands, The Jeffry

About The Jeffry

The Jeffry??  Jeffry Ong?? Jeffry Din?? Jeffry bin Hassan?? This time featured band aku present kat korang The Jeffry. Aper yang best sgt band ni , lagu mereka, dress up mereka, muka mereka , so guys per jom kita sama-sama discover sikit band The Jeffry.

History band ni bermula  pada tahun 2005 di sebuah area yang agak cool nama dier iaitu Sungai Siput (u), Perak  (wei  yob sama negeri ngan teman hehe).  Why they choose nama band diorang The Jeffry akupun xtahu maybe Jeffry tur nama old skool kot mcm Jeffry Din haha. Wokeh story pasal lagu diorang lak,  diorang da ada 8 buah lagu iaitu 4 lagu bahasa melayu  dan 4 lagu bahasa omputih,. Lagu bahasa melayu yg diorang bawa like Hitam Putih Dunia Ku, Pancaroba Kasanova, Indah Khabar dari Rupa dan Manis ( aiseh tajuk lagu dam cm tajuk sajak lak haha). Lagu bahasa inggeris lak How Many Answer Did u get right, This Is The song 4 U, Everything’s Gonna Be Alright dan Explosive N Bomb Fall.


Story pasal event, gig and konsert yang diorang join lak like Musik Merdeka, Indie Rock Fever, Angkatan Baju Malaya Goes On Tour 2008, Evo Indie Fest, Free Love Feed us With Your love – album launch party, X-Gig,  Independent Day Out Fest 2 (gig aku xdpt follow koz kerja, cis), Indie Fest Control, Freak Show and byk gi korang leh check out Mespes diorang. Diorang gak ada pengalaman masuk konti Suria Fm fuyooo ada temuramah band la tur haha. Aktiviti diorang skang nih ngah aktif wat gig-gig kecil di sekitar Kuala Lumpur Perak dan Negeri Sembilan dan diorang gak dlm proses launch album pada tahun 2009 (perghh album tur bukan ep agi dah hehe). By the way korang nak tau update terkini korang leh ushar ramai2 kat myspace diorang ek.

Line up band ni terdiri daripada 5 orang jejaka old skool yang tampan, kacak, macho dan bergaya iaitu Jama Mirdad (vox), Zola (gitar), Fariz (gitar), Akie (bass) dan Meor Tarmizi (drum). Kebanyakkan lirik dan song writer lak ditulis oleh Jama Mirdad dan The Jeffry ( safe bajet sendiri wat lirik, sendiri wat lagu sendiri nyanyi, perghh independent tul band nih) Diorang ni semua berasal dari Sungai Siput (u), Perak (aiseh sekampung lak tur, frenz forever haha). Perghhh aku nak syahdu jap, kebanyakan band yang aku review berasal dari Perak, yela Perak kan banyak band-band top lagu diorang pun sedap ek haha, by the way aku bangga aku anak jati Perak.

Listen to the music band nih, ada unsur-unsur pop yeah yeah yeahhhh la .  Bukan pada vox but sound music diorang tur, dari guitar ker drummer sumer men praktik oldskool sound, untuk mengikut kemodenan sekarang diorang menyuntik beberapa bunyi modern dlm music diorang. Lagipun da trend skng band-band yang men rentak  pop yeah yeah yeahhh ada jer unsure music moden. Vox dier lak xmcm old skool la koz nak ngam ngan trend modern, vox dier kira common la koz byk gak la band yang sama dengan style vox band nih. By the way vox ngan music memang ngam sedap didengar dan berbulu jer band pop yeah yeah yeahhhh yang len haha. Aku enjoy lagu Manis la koz memg ada unsur old skool dan modern aiseh puji lebih-lebih lak haha.

Influence band ni lak like Strokes, Albert Hammond Jr., The Libertines, The Kooks, The Vines, Nirvana dan  Ramones ( mak aih sama taste ngan aku good-good). Other similar band yang korang leh check out lak like No Captions, Komplot, The Lipstik, Free Love, Harmacy, The Rhaman dan The Hollow.

Wokeh crowd enjoy this week featured band, yearghhhhh !!!!!

ANY EVENT OR SHOW CONTACT:-
http://www.myspace.com/mythejeffry


Lirik Manis -The Jeffry

pedulikanlah kata mereka 2x
cara mereka..biarkan saja!
namun aku tetaplah aku
jatuh bangun semua ku tempuh perjalananku
semua disitu….

adakah engkau ambil tahu
tentang kisahku dan dirimu…

pedulikanlah kata mereka 2x
cara mereka..biarkan saja!
namun aku tetaplah aku
jatuh bangun semua ku tempuh perjalananku
semua disitu….

adakah engkau ambil tahu
tentang kisahku dan dirimu…

manis indah…
suka duka..
oh! inilah dunia..
semuanya sementara….

manis indah…
suka duka..
oh! inilah dunia..
semuanya sementara….

manis indah…
suka duka..
oh! inilah dunia..
semuanya sementara….

oh!! manis..

TEXT REVIEW BY KUGIRAN DARAH
EDITOR BY NICE