Tan Sri P. Ramlee Sumber Inspirasi Cincai Band

June 15, 2009 by  
Filed under Bands, Cincai

About Cincai
first time aku ushar Cincaiband band nih memang klakar tul nama diorang hahaha.But kalo nama band macam ini selalunyer lagu diorang besh la gak. Pe pe hal aku nak review sikit pasal band ni untuk tatapan umum. Jgn riso xder unsur 18sx hahahaha

Tercetusnya band ni pada penghujung Mac 2008 masihi di sebuah negeri iaitu Sabah. Bermulanyer aktiviti diorang dlm bidang seni just hanya 3 member sahaja dan mereka hanya bermain lagu cover ( diorang men lagu band lain la maksudnyer). Then pada penghujung April 2008 diorang ditambah dgn seorang lagi ahli baru.Dengan azam dan tekad pada lineup baru nih diorang mencuba nasib dengan mengambil risiko mengubah lagu dan music. Atas usaha diorang nih maka lahirlah fisrt lagu iaitu 300 batu or 300 miles hahaha. Pencapaian diorang setakat nih like pada Februari 2009 secara x sengaja diorang telah di invite untuk bermain dalam gig INDIE pertama di sabah (Pesta Chinta Musik vol 1) sebagai pembuka acara pada masa itu. Pada bulan Mac 2009 pulak diorang dengan terharunyer melahirkan demo di sebuah hospital adesss merepek jer. Demo cincaiband terdiri daripada 4 buah lagu yakni Cinta si Buntal(rotikeju),Pesta, Miss Heels dan 300 batu.wokeh gig yg diorang nah join skang nih like Pesta Chinta Musik Vol.3 yg diadakan pada 14 Jun 2009.

Lineup Band Cincai terdiri dari 4 org mamat iaitu azrul(vocalist,1st guitar), sapik(2nd guitar) aku respek la nma ko bro, boy(bassist) dan chiko(drummer). Jenis music yg diorang play lak like Indie / Rock / Alternative mcn usually band-band local bawa.Dari music diorang aku leh capture sound guitar dier relax jer, bass lak seirama dgn guitar dier but bass dier xberapa menonjol maybe sound diorang relax so focus pd guitar jer. bab drummer lak aku dgr mcm band2 len men rancak ader relax pun ader sound dier, high and low tone x brapa agresif so kalo dgr xtergerak nak head bangin. vox dier lak mcm malas pun ader semangat pun ader, vox dier lak nyanyi sealunan dgn instrument sound it’s like sore vox dier xmenonjol sgt la. Bhgn lirik lak mcm biasala ayat2 ngorat awek, ayat2 si teruna yg heart crush dan jiwa2 jer (sori test aku yg hard2 haha). But band diorang ada similar ngan mana2 local band kat Malaysia. Di masa akan dtg maybe korang leh try music baru tp pe pe hal lagu yg ada skang nipun da kira awsome da.

influence band Cincai like Allahyarham Tan Sri P. Ramlee,Allahyarham Sudirman,morra,
the changcuter,artic monkeys,franz ferdinand,hujan,meet uncle hussain dan byk gi korang leh ushr kat myspace diorang (lenguh tgn aku tulis hahaha). Similar band yg korang leh checkout like Morra, Retrock, my 2nd Juliet,The changcuters dan News at 11. Lagu diorg yg plg popular yg aku rasa Cinta Si Buntal

Azrul aka vox n 1st guitar          Sapik aka 2nd guitar

Boy aka bassist                          Chiko aka drummer

ANY EVENT OR SHOW CONTACT:-
http://www.myspace.com/ilustrasimusikcincai

Lirik cinta c buntal
Category: Music
#1
Setahun lamanya,
Dia hidup membujang,
Tanpa cinta,
Tanpa wanita,

#2
Setelah kecewa,
Dengan wanita,
Cinta pertamanya,
Cinta sejatinya,

verse
Pening ke
Entah berapa lama lagi,
Ini harus terjadi,

c/o

Ini kisah cinta si buntal,
Sering sahaja kecewa dan merana,
Hampir setiap malam mengalir air mata,
Tenang kau wahai buntal,
Dan berserah saja pada yang maha kuasa.

TEXT REVIEW BY KUGIRAN_DARAH
EDITOR BY NICE