Special Interview with Bad from Band Secret Violet…

Submit By :

About Secret Violet

Pada minggu lepas aku berpeluang membuat interview bersama Bad (aka lead Guitar) salah seorg anggota Secret Violet. Band yg ditubuhkan pada awal tahun 2007 ini terdiri daripada 5 org anak muda. Sudah beberapa kali menukar nama band ini setiap kali salah seorg member mereka keluar dari band ini. Akhirnya nama Secret Violet diambil dan di harap kekal menggunakan nama itu. Mempunyai minat yang mendalam terhadap dunia muzik ini menjadi tunjang untuk mereka terus kekal dalam dunia ini dan sesekali tidak akan berputus asa. Telah menghasilkan  4 buah lagu iaitu Cinta oh cinta, Kisah tentang kita, Bukan aku dan Sekali lagi. Jam menunjukkan pukul 11.00 mlm aku yg setia menunggu Bad on9 ym dia…akhirnya muncul juga mamat nih…..tanpa membuang masa aku terus menanyakan soalan2 yang bernas dan masuk akal haha… so korg bace laa interview nih… peace!!

nice: assalamualaikum bad
bad: waalaikumussalam

nice: camner ko bley dpt nama Secret Violet tuh?
bad: nama SECRET VIOLET tu kitaorang dapat sempena nama ungu violet..sebab waktu tu semua band member fikir apa nama yang nak digunakan..asalnyer kitaorang nak pakai nama yang senang nak ingat,so kitaorang carik colour dapatlah violet tu..tapi dah dapat violet,nampak macam simple sangat,so kitaorang carik,apa menda yang leh dipadankan ngan nama tue..last2 dapat perkataan secret..dah bincang semuanye,so dapatlah nama secret violet.

nice: okey sejak bila band nih ditubuhkan?
bad: Band ni dah wujud sejak awal tahun 2007 lagi tapi waktu tu kitaorang tak pakai nama SECRET VIOLET..kitaorang pakai nama THE SIMS BAND..then biler sorang band member kitaorang kuar,kitaorang carik nama lain,kitaorang pakai THE SCENE..dan biler sorang lagi member kitaorang kuar,kali ni baru kitaorang pakai nama SECRET VIOLET..

nice: line up, n asal usul korg?
bad: Idea untuk menubuhkan band ni datang dari aku (bad) sebab aku terlalu minatkan muzik. Aku terus ajak sorang member yang namanya Chillie untuk jalankan projek ni. Dia pun setuju. Makin hari aku makin kumpulkan semua member yang nak join. Waktu tu aku dah dapat kumpul semua line up,semuanya member-member jugak. Line aku pada mulanya aku (bad) lead + rhythm gitar,Yie (bass),Ashpark (vokalis),Chillie (Drum).Tapi disebabkan masing-masing ada komitmen lain,tinggal aku ngan Chillie.Then,aku jumpa 2 orang yang ada jugak cita-cita macam aku biler aku tukar tempat keje.Nama dia Daus (vokalis) ngan N toy (Rhythm).Tapi waktu tu kitaorang still kekurangan sorang untuk main bass.Lama-lama jumpa gak ngan sorang lagi member ofis yang kitaorang panggil boy tapi tak lama dia stay ngan kitaorang,dia pun terpaksa tinggalkan kitaorang sebab ada komitmen lain.Waktu tu pun kitaorang sempat perform satu show je kat wisma pkns shah alam.Selang berapa bulan lepas tu,aku direkemenkan ngan sorang member muiz,sampai sekarang dia stay ngan kitaorang..so line up kitaorang sekarang Daus (vokalis),bad (lead gitar),N toy (rhythm), Muiz (bass) ngan Chillie (drum).

nice: ooo bertukar2 line up korg nih erk
bad: a’ah tu yang dari dulu ar
bad: kalau nak sekarang nie,yang pat last tu jerk
bad: hehehe

nice: genre yg korg men dr dulu sampai skang?
bad:  Genre yang kitaorang men dari dulu sampai sekarang,alternatif..senang nak bawak dan rasanyer semua peringkat leh terima genre macam nie..dan kitaorang lebih senang bawak muzik mcam nie..

nice: psl lagu2 korg, camner leh dpt idea tuk reka lagu2 tuh?
bad: idea untuk wat lagu-lagu kitaorang ni,sebenarnya dapat daripada pengalaman kitaorang sendiri ngan pengalaman kawan-kawan.Mcm cinta contohnya.Then,kitaorang pun ada wat lagu yang berunsurkan nasihat macam lagu kitaorang yang bertajuk “Cinta Oh Cinta” ngan “Sekali Lagi”.

nice: perkembangan terkini korg?
bad: perkembangan terkini kitaorang..kitaorang baru je bulan lepas abis shooting video klip untuk rtm yang mana video klip tu akan kuar kat channel astro 180 lepas raya,kitaorang pun dah rakamkan semua 4 lagu kitaorang untuk jadikan ep dan insyallah kalau takde pape,maybe pas raya EP kitaorang pun kuar sekali.

nice: influnce korg?
bad: influence kitaorang macam-macam..sebab muzik ni satu benda yang universal kitaorang tak kisah sape pun.Influence kitaorang ialah Azlan And The Typewriter,Padi,J Rock,L Arc En Ciel,Andra And The Backbone,Armada Band,Dewa 19,Yellowcard,Coldplay,Muse,The Killers,Peterpan dan banyak lagi.Memang nak wat lagu macam dorang sume memang mustahil tapi apa yang penting bagi kitaorang kejayaan dorang.

nice: gig2 n show yg korg pnh join dan kalau ada pengalaman yg memalukan or besh ker cerita la sekali…..
bad: gig-gig yang pernah kitaorang join ialah gig kat Paul Place,pastu show kat Kompleks Sogo,Sekolah Bangsar,Naif Studio Melaka..
nice: jap2 korg band dr mana??
bad: kl
bad: pengalaman paling best kitaorang masa kitaorang main kat Naif Studio Melaka.Masa tu Micro Music yang organize.Waktu tu aku kenal ngan Zul Fall Asleep,dia yang banyak guide aku waktu kitaorang sampai melaka.Mula-mula nak main tu kitaorang rasa macam,tak dapat sambutan pape pun..tapi bila dah main tu,kitaorang dapat rasa crowd mula lain.Bukan lain sebab apa sebab aku tengok,dorang betul2 support band yang perform memang puas sangat hati kitaorang dan berbaloi jalan jauh untuk perform kat melaka.Ni pengalaman manis kitaorang yang kitaorang takleh lupa.Tempat sendiri pun,crowd tak macam nie.Dorang memang best,aku suka dorang.Ada masa nanti,kitaorang nak turun sana lagi kalau pengalaman yang tak best lak,ada satu gig ni,kitaorang dapat main yang paling last.Waktu tu ada 7 band.Setiap band boleh main maksimum 4 lagu,kitaorang pun tunggu band ke enam tu abis main,sampai lagu ketiga dorang aku standby barang.Biler dah abis lagu ke empat,dorang cakap ni last song.. aku pun terpikir,bukan dah abis ke sepatutnyer..aku pun biar,last-last,setiap kali abis main lagu,semua dia cakap last song,sampailah lagu ke tujuh.Aku pun malas nak tunggu,aku ajak semua band member aku gerak sebab dah tak ada crowd dah pun waktu tue..tapi organiser tgok kitaorang tunggu lama,dia suh main..main jelah ngan crowd 5 orang depan mata..

nice: harapan korg
bad: apa yang kitaorang harapkan ialah dapatlah jadi satu band yang berjaya macam band-band yang lain yang dah pun berjaya sekarang dan harap2nya,kitaorang pun bolehlah bagi yang terbaik untuk semua yang menyokong perjalanan seni kitaorang..

nice: ko nak tambah apa2 agi x
bad: hurm,takde ar rasanye nice..itu je kot
nice: k laa aku pon da ngantok gile nih bye nite n tekke
bad: nice..aku pun nak out dah nie
nice: ok
nice: salam
bad: okay
bad: salam nice
nice: wslm…….

perghhh mata dah berat time nih font2 kat keyborad pun xnmpk ngan jelas haha… aku menguap beberapa kali akhirnya habis juga interview nih jam dah menunjukkan pukul 2.35 pagi memang time tido aku ni..alhamdullilah segalanya berjalan ngan lancar walaupun mengambil masa selama 2 hari disebabkan connection internet tidak berapa elok pada hari pertama…. so harap korg semua berpuashati!!

For any event or show contact:-
Bad – 0172411801
N toy- 0122416692
email:  secretvioletband@yahoo.com

www.myspace.com/secretvioletbands

Editor by Nice

Comments

13 Comments on "Special Interview with Bad from Band Secret Violet…"

  1. primadona_rockasmara on

    syabas nice…den mmg support band secret violet neh..bangge ble bad ckap besh dpt maen kt melaka..bangge2..tanah kelahiranku..syg secret violet..ssungguhnye,crowd2 di melaka mmg besh..ngee~~arap2 kowg jgn lupekn kami di malayapark klu kowg maju ke dpan k..caiyok2 bad n secret violet!

  2. momoque on

    waaa
    good job la nice
    tp asal ko nye ngantok pown masuk sekali dalam interview nie
    mmg sengal
    wakakakaka
    nice
    den nty nak tlg ko interview gak
    hahahahaha
    sian ko wat sume kje sowg2
    tp tgu den nye lappy elok dlu k?
    hehe

    bad,
    good luck 4 secret violet
    majulah muzik utk negara
    yeahhh~
    semoga harapan kowg akan tercapai
    hehe

  3. nice on

    wakakaka naza tu ayat2 tambahan…….
    klu bley nak ltk ayat2 mepek byk2…..
    haha ko nak tlg erk…bagus weyyy!!!
    thanks prima n naza 4 ur coment…

  4. kaler.luna on

    wahh..syabas nice..
    ko lar EDITOR terbaek dowh!
    aku nk buat cm ni xreti la kan…
    kalo takat interview leh la..
    hanya tuh je mmpu..
    idop restraint jugak!

  5. nice on

    mas ko g interview restraint…..ko kan die hard fans diorg….
    hahaha

  6. kaler.luna on

    aku da interview la..
    terbaek dowh dowunk
    respect gile ko tau

  7. Joe on

    terbaik la nice.. secretviolet pon terbaik..semua kat mp ni ter baik.. gud luck kepada secretviolet

  8. nice on

    thanks joe….joe pun terbaik mari dr ladang getah!!

  9. bad on

    terima kasih kat semua yang menyokong kitaorang…korang tetap best dihati kitaorang..hehehe..thanks sangat kat semua yang bertungkus lumus,bersusah payah,berhujan panas untuk kitaorang..hehehee…korang terbaik!!!

  10. momoque on

    yeahhhh
    malyapark terbaikkk
    wakakaa
    bad
    belnje makan laa
    tu ajak nice tuwun kl
    hahaaa
    ajak la restraint buka sekali
    lg besh
    hahahaa

  11. momoque on

    alamak
    silap lak
    malayapark terbaikkkk
    ampon boshhh

  12. nice on

    naza per nih slh eja plak……
    kena denda nih!!

  13. momoque on

    amponnnn
    wakakaka