Out Worn Shoes ~ Emo Pop Punk!! : MalayaParkDotCom

Out Worn Shoes ~ Emo Pop Punk!!

Submit By :

About Out Worn Shoes

Alooo brother and sista, this week aku nak present kat korang semua satu band yang agak cool gak music diorang iaitu Out Worn Shoes. By the way band ni penah direview suatu masa dulu oleh akak mod kita, tapi aku interesting giler nak review diorang lgpun diorang nih ada jasa sikit kat malayapark so aku ingin wat balik this review dgn info yg lebih padat hehe. Ceewahhhh……

Wokeh story pasal asal-usul diorang nih, band ni ditubuhkan pada tahun 2004 that time diorang masih lagi berusia 16 tahun atau lebih dikenali ngan dak x abis skola haha. Brother-brother ni semua berasal dari Raub Pahang dan mereka gak fren dari kecik agi bak kata pepatah fren forever and ever hahaha. Mereka mula aktif mengoncang merosakkan instrument music pada tahun 2009 apabila semua lineup berjaya membolos diri ke IPTA haha. But walaupun diorang aktif bermain music, diorang gak mengalami kesukaran praktis bersama2 yo la dak student U mcm2 benda nak wat ish ish kesian tul. Pada asalnya band ni terdiri dari 4 orang bro then pada tahun 2005 diorang dapat saudara baru iaitu Iqram a.k.a bassist, then pada tahun 2007 lak bassist diorang ilang balik dan akhirnye pada tahun 2009 Amin a.k.a sessionist bassist menyertai band nih.

Pencapaian diorang lak, bro-bro band nih prnh muncul dalam gig2 and carnival2 like Live Seattlewangsa Acoustic Showcase, Red Ribbon Carnival, Karnival Mutiara Seni dan korang leh check sendiri kat myspace diorang haha. Diorang gak prnh perform beberapa show kat beberapa area like Kl Jam Asia, Sri Hartamas dan Cantumas Travel café for Saturday Nite Live. Mereka nih for this time da release 6 buah lagu like Believe in 99, Full Empty, Amuse, Silent Dream, Lovely End dan Death to Me (fuyooo tajuk lagu ni mcm lagu antu jer haha). Mereka gak bernaung di bawah Melody Factory. Aktiviti mereka skang ni like promote lagu melalui internet dan Malayapark.com (aiseh pomot-pomot), mereka gak ngah busy ngan recording and set new arrangement lagu-lagu diorang. Mereka juga sudah mereleasekan single pertama iaitu Believe in 99 dan boleh didapati secara percuma di setiap show diorang, edisi terhad la plak so follow la every show diorang ek. Dan diorg skang ni dalam proses wat lagu Melayu. By the way first EP akan release pada tahun 2009 so stay tune with this band.


Story pasal line up diorang lak, band nih terdiri daripada 5 orang anak Malaysia yg kacak2 ececeh….bangga la tu org puji….iaitu, Jering as guitar/scream, Amin as sessionist bassist, Joe as vox (bkn founder malayapark ek),Agym as guitar/backup vox dan Emim as Drum/Back Vox/Scream . 4 org member utama band nih asalnyer dari Raub Pahang.

Genre yang diorang bawa lak berunsurkan emo/rock/pop punk (band-band amerika byk pelopor genre nih). Based dari music diorang per yang aku dengar sound arrangement yang agak high, rancak dan energy sound ada kat setiap instrument. Bunyi guitar cun sedap didengar dan agak ngam ngan bassist dier. Drum lak agak smooth jer sound dier yakni mempunyai nada ketukan rancak yang xsakit ati bila didengar haha. Story pasal bassist and guitar lak memang macam band pop punk len bawa tune but aderla some part aku dgr len sikit. Vox diorang lak, memang ngam ngan genre pop/pop punk koz x terlalu agresif dan key tone digunakan sederhana jer its mean sore dier relax-relax jer xterlalu loud sampai berdarah telinga dengar haha. By the way vox band nih ada style tersendiri dalam nyanyian yang menjadikan diorang kool. Scream diorang lak xterlalu loud dan like mcm scream band nih teran abis giler la sore dier haha. Overall music diorang cun, ada part high energy ada part slow, emo style bebeh hahaha.

Influence diorang lak macam Silverstein, Finch, Funeral For A friend, Alesana, A Vain Attempt, Chiodos dan My Chemical Romance dan Upon This Dawning. Similar band yang korang leh check out lak like Pic O’ Sunday, Oh Chentaku dan Three Myth Call.

ANY EVENT OR SHOW CONTACT:-
call/sms to:
JOE- 017-9717761
Or
EMIM- 017-9117211
http://www.myspace.com/owsmusic

http://www.facebook.com/Out-Worn-Shoes


Lyric

Review by  kugiran darah
Resource by Momoque
Editor BY Nice

Comments

10 Comments on "Out Worn Shoes ~ Emo Pop Punk!!"

  1. momoque on

    aku paling ske lagu believe in 99 and lovely end
    keep up gud work
    cepat2 rekod lagu
    hehe

  2. Joe on

    aku paling suka ajim ops..

  3. momoque on

    uik
    ajim ade peminat laa
    wakkakaa
    joe
    mse jmpe xnk lak mtk autograph
    wakakkaa

  4. joe -OWS- on

    wakakakak..
    thanx malaya park for the review..
    tp no phone aku da tukar la.. mintak kt emim or agym..
    kih3..
    sorry sgt2..

  5. Joe on

  6. emim on

    kemas la karya mr.joe hehe…

  7. mely on

    skeeeee lovely end!!!!!!!!!!!

  8. neydec on

    nice shoes..
    love=punk+pop+emo

  9. anabella momoque on

    emim: yang review tu nice dgn kugi la.. hehe

  10. Carolee Thammorongsa on

    What I have usually told folks is that when evaluating a good on the net electronics retail store, there are a few factors that you have to take into account. First and foremost, you would like to make sure to discover a reputable plus reliable store that has enjoyed great assessments and ratings from other customers and marketplace people. This will make sure that you are getting through with a well-known store that delivers good support and support to its patrons. Thank you for sharing your ideas on this web site.