Interview bersama Alis Faris SHARPSHOOTER!! | MalayaParkDotCom

Interview bersama Alis Faris SHARPSHOOTER!!

Submit By :

Kali ini den berpeluang meng’inteview’ satu lagi band yang agak tidak asing dari pandangan mata n halwa telinga korang iaitu SHARPSHOOTER…Lama juga cari peluang nak interview dorang ni tapi akhirnya dapat gak ’tangkap’ penggoreng gitar utama band ni, Encik Alis. So,mari sama-sama kita baca apa yang den da temu dan ramah ni dengan beliau…Lets check it out!!!

pRiMaDoNa: Salam Encik Alis
alis fariz: Salam Cik Bulat…Hahaha

pRiMaDoNa: Terima kasihla sebab sudi ditemuramah ni. Harap-harap kehadiran saya ni tak menganggu masa Alis.
alis fariz: Eh, taklah prima.Alis Ok aje.Silalah..

pRiMaDoNa: Oklah kalau macam tu. Jom kita mulakan.
Alis fariz: Ok.

pRiMaDoNa: Bile ye SHARPSHOOTER ni ditubuhkan?
alis fariz: start dari 2004 sampai sekarang. Tapi kalau nak diikutkan sebenarnya dah lama tapi 2004 baru start main gig la.

pRiMaDoNa: apa mksud ‘SHARPSHOOTER’ tu bagi alis?
alis fariz: ‘sharpshooter’ ni maksudnya dalam Bahasa Melayu ialah penembak tepat jarak dekatlah Cik Prima.hehe. Tapi bagi kiteorang, ‘sharpshooter’ tu membawa maksud apa kiteorg nak buat bende semua melekat kt hati peminatlah.

pRiMaDoNa: kiranya penembak jarak dekat hati peminat la ni yer?
alis fariz: Ya Cik Prima.hehe

pRiMaDoNa: berapa orangkah lineup band SHARPSHOOTER ni dan siapakah nama-nama mereka?
alis fariz: 7 orang semuanya. saya bagi nama samaran ya. SHARPSHOOTER dianggotai oleh PEO sebagai vokalis. ALUT sebagai bassist, APEKZ pemain gitar rythm, saya sendiri ALIS sebagai pemain gitar utama. Diikuti oleh YANIE sebagai keyboadist, Idham si pengetuk drum dan akhir sekali ABOON si purcationist.

pRiMaDoNa: ape ye konsep yang dibawa oleh SHARPSHOOTER?
alis fariz: kami membawa genre modern raggae.

pRiMaDoNa: bagaimana pula dengan influence SHARPSHOOTER?
alis fariz: influence ni yang paling dekat kiteorang banyak ambil style 311, Soja dan Bob Marley.

pRiMaDoNa: 311?wah…minat lagu-lagu diorang tu.nak-nak Love Song.Hafal lagi tu.
alis fariz: Yes! Kiteorang selalu gak cover lagu tu.Hehe

pRiMaDoNa: bagaimana dengan studio rakaman SHARPSHOOTER?Apa nama dan dimana?
alis fariz: hmmm.. macam EP semua tu kami buat di Pekan Maya, UK Perdana Kuala Lumpur.recording semua kat situ lah termasuk mixing semua.

pRiMaDoNa: Alis, boleh tak senaraikan antara lagu-lagu hitz dari SHARPSHOOTER?
alis fariz: Panji-Panji Reggae, Selembut Nafas dan Walk in Sunshine.selain tu i rasa single terbaru kami ni.tajuk lagunya Aku Ingin Bebas. Insyallah…

pRiMaDoNa: Sekarang ni boleh Alis ceritakan serba sedikit tentang history development lineup-lineup SHARPSHOOTER dlm bidang muzik. Maksud Prim,ada tak dalam lineup-lineup SHARPSHOOTER ni, abg atau adik ke takpun ayah yang ada sejarah muzik macam contohnya ada band sendiri mungkin. Hehe…
alis fariz: hmmm..okey2. Pasal adik beradik tu, i dengan Apekz tu kami adek beradek. Tapi dalam semua lineup kami, seorang je yang ambil kelas musik iaitu Idham, drummer kami.dia lepasan UITM tapi tu dah lamelah..yang lain-lain tu semua just by heart je.Ayah-ayah kami semua tak ada kot sejarah muzik-muzik ni.Hahaha..

pRiMaDoNa: Alis as a lead rite?bile ye mule-mule Alis angkat gitar ni?keluar-keluar perut ke camne?hahaha…dan lagi satu,selain dari gitar,apa lagi instrumen yang Alis boleh mainkan?
alis fariz: haahaha.i start main gitar dari darjah 6 sampai sekarang.alis boleh main bass.drum sikit2 lah.hehe.selain tu, i ada bakat dalam bidang backup vocal ni even suara i taklah seberapa.haha.

pRiMaDoNa: iyeke?erm,bakat terpendam tu.hehehe.ohye Alis,macam mana ye lineup2 SHARPSHOOTER ni bertemu dan buat cadangan nak tubuh satu band?
alis fariz: Firtsly,vocal ngan bassist kiteorang ni yang jadi ‘kepala’.dia yang cipta nama SHARPSHOOTER ni.dalam band kami ni,kami tak ada kepala.maksudnya,semua sama. macam i sendiri pun baru je 3 tahun join band ni.keyboadist dan drummer pulak baru 2 tahun.Aboon si purcation tu pun baru je setahun. Apek dalam 4 tahun dan yang paling lama,2 orang tu la.vocalis dan bassist kami.

pRiMaDoNa: ape kenangan manis SHARPSHOOTER kat gig?kena cium peminat ke?haha
alis fariz: haha Prima.kenangan tu banyaklah.yang paling best,kiteorang dapat main show kt RTW2008.sambutan crowd so far alhamdulillah dan diorang pun sing-a-long sekali dengan kami. Tulah kenangan yang paling best la buat SHARPSHOOTER.

pRiMaDoNa: macam mana pula dengan pengalaman pahit?
alis fariz: pahit tu bila kadang2 gig kena cancel.tu pahit la.kalau boleh kena bagi nasihatlah kat organiser ni.janganlah last2 minit baru nak cakap.itu semua buat kiteorang sakit jugaklah sebab kadang2 yang kerja tu dah siap minta cuti.apelah itulah tibe2 gig boleh last2 minit cancel.agak benganglah sikit kat situ.so,pahitlah tu,kan.haha.
alis fariz: hahaha

pRiMaDoNa: Alis pernah tak melawat website kami?www.malayapark.com?dan apa pendapat Alis tentang website kami?
alis fariz: Okeylah.cuma Alis tak sempatlah kan nak baca2 semua band yang ada dalam tu.banyak sangat. korang just go on je.pelan2.then if ada modal sikit,organizelah gig dan panggil band2 yang ada dalam list korang.sure gempak!

pRiMaDoNa: apa ucapan Alis pada peminat2 SHARPSHOOTER semua?
alis fariz: kepada peminat2 kami.teruskan minat anda pada kami dan berikan sokongan padu kepada kami dan band2 indie yg lain.kami tetap akan support korang balik..kiteorang akan terus tembak tepat jarak dekat di hati u all.hehehe

pRiMaDoNa: waaa…tembak jangan tak tembak.pada MALAYAPARK pulak?
alis fariz: kepada MALAYAPARK,thanks kerana sudi support kami then susah2 je menginterview kami.haahaha.kami akan support korang jugak.

pRiMaDoNa: erm,oklah Alis.terima kasih sebab sudi meluangkan masa bersama Prima.kalau ada salah silap harap dimaafkan.hehe

alis fariz: No sweat,Prima.terima kasih juga ye.apa2pun,support semua2 band.be yourself!ohye,lupa nak bagitahu.jika mahu tengok video2 terbaru dari SHARPSHOOTER,rajin2kanlah diri tu buka youtube kami di www.youtube.com/sharpshootersz. Salam…
pRiMaDoNa: Salam kembali…

Line up:
1.PEO sebagai vokalis.
2.ALUT sebagai bassist,
3.APEKZ pemain gitar rythm,
4.ALIS sebagai pemain gitar utama.
5.YANIE sebagai keyboadist,
6.Idham si pengetuk drum
7.ABOON si purcationist.

Sila call nombor yg tertera di atas utk booking yaaa dan konfomkan nama yg nak join, terima kasihh 😉
019-7717995 (Arol)
012-6538256 ( Alot )
017-3909924 ( Alis )

http://www.myspace.com/sarpsuter

SHARPSHOOTER 1st EP title “Satu Hati” is out now!!!
Pada sesiapa yg ingin memiliki e.p kami, boleh dapatkan di show2 kami ataupun terus hubungi kitaorg ok, jgn malu dan segan yerr, hehe! dapatkan segera! masih hangat!!

Interview by Primadona
Editor by Nice

p/s: Jutaan terima kasih kepada Alis Fariz kerana sudi meluangkan masa bersama salah seorang mode kami Primadona dan kami disini sentiasa menyokong perjuangan anda. Hidup Reggea!!

Comments

4 Comments on "Interview bersama Alis Faris SHARPSHOOTER!!"

  1. Joe Hamzah on

    thanks prima n nice… good job korang.. bila la leh blanja korang ni hehe

  2. asTroNauT on

    wohooo suke2!

    panji reggae best sgt..layan beb!

    bile ak bc intrvew ni..rase mcm shrshoter dekattt dihati..(yela..dah kene tembak)hehe..

    (^-^)

  3. nice on

    support out local act joe!! haha
    kak nut…idup reggae!!

  4. primadona_rockasmara on

    xyah banje2 bosh
    malu i
    i tlg ekhlas neh..
    hahaha