BRITPOP!!! BRITPOP!!! BRITPOP!!!

Submit By :

Post ini adalah originally from our Moderator KuGiRAn_DaRaH

Britpop ni actually satu pergerakan yang dilancarkan oleh anak muda di UK pada sekitar 90-an untuk memperjuangkan genre2 music negara mereka. Unsur-unsur music yg diperjuangkan mereka adalah unsur music yang dibawa oleh band yang wujud pada tahun 1960-an dan 1970-an (the beatles, the kinks). Britpop nih jd genre koz org UK malas nak sebut subgenre yg ada dlm Bripop so diorang just call as Britpop music.

britpop-malaysia

Wokeh skang definition britpop. Britpop adalah subgenre kpd rock dan alternative rock yg dibawa oleh musician di UK. Mengambil inspirasi dari music tahun 1960-an dan 1970-an sememangnya kalo korang dgr music britpop nih ada jer unsur pop yeah yeah versi org putih adesss. Sound arrangement instrument yg xtumpah mcm band the beatles tp disuntik dgn kekuatan unsur music moden like alternative rock sememangnya membuatkan kita terangkat bila lagu diorang nih berkumandang di radio.Tidak boleh terima dgn invansion of phenomena grunge music scene di amerika yg menular ke negara UK, anak muda di UK menambah resipi music diorang dgn unsur-unsur music yg lbh rancak dan seimbangkan dgn unsur music band lama yakni kerancakan instrument dingamkan dgn sore vox or backup singer dier yg klasik.cth genre yg bernaung di bwh genre britpop ni adalah rock, alternative rock, glam rock dan punk rock. genre2 ni diadun menjadi satu music yg syok didengar oleh aku haha.

Biasenyer band2 Britpop nih terdiri dari vox, guitarist, bassist, drummer, keyboard and other instrumnet(mcm biasalah). Instrument sound setiap band actually lebih kurang jer cumer yg membezakan adalah suntikan tmbahan melodi yg dibawa setiap band. Cthnyer Bittersweet dan The Times kalo digr dgn teliti korang akn perasan vox, bassist dan guitar ada beza bunyi dier. tp kalo bab drummer setiap band menghasilkan bunyi yg lebih kurang sama jer. bunyian keyboard dan instrument len (organ, piano, cello, violin) dpt mengembalikan melodi lama ala the beatles dgn kerancakan gubahan alunan music modern. Backup singer lak kalo nyanyi mst harmoni dan merdu koz dpt dijadikan satu adunan yg lengkap dlm genre britpop nih.

Bermulanya perjuangan music britpop ni di sebuah kelab yg ditabuh nama Blow Up Night Club yg terletak di sebuah pub The Laurel Tree di utara UK. Antara bands yg menyertai kelab nih adalah Blur, Pulp, Elastica, Suede, The Elastica, The Buzzcocks, Huggy Bear, The Jesus and Mary Chain . Maka dgn berkumpulnya diorang nih bermulalah satu fenomena music britpop yg melanda di seluruh tanah air UK. Istilah britpop lak bermula apabila wartawan2 britain bermula dgn menggunakan istilah popscene, local scene, Uk music scene dan last2 diorang gne Britpop. bermulanya music britpop di tanah air UK dgn kelahiran album pertama the Blur iaitu Popscene dan Suede iaitu The Drowners pada thn 1992. bermula dari situ invasion grunge di UK mula luput dan xmampu menyaingi music britpop nih, apabila penjualan album band Suede brjya memintas band Nirvana dari Amerika. Kemeriahan music britpop ni bertambah dengan adanyer persaingan dua band yg top yakni Blur dan Oasis yg mana jualan album diorang menjadi fenomena di Uk dan menolak 100% music berunsur grunge adessss.

So ape kena mengena ngan negara kita hehe, bermula pada era 90-an jugalah music Britpop dibawa msuk ke Malysia secara underground. Band yg aku tahulah like Muck, Bittersweet, The Couples,The Times, Shizuka dan OAG. Di area Perak britpop nih menjadi kegilaan apabila band spt seperti Muck dan Bittersweet memperjuangkan music diorang di gig2 sekitar area Ipoh spt area Medan Kitt yg feymes dgn kaw. perjumpaan dak2 music (area lepaklah nih). di negeri lain aku kurang arif tp kalo korang nak tambah per per silakan aku suker hehe. Kompilasi Kopi Sechewen mengumpulkan band2 britpop di dlm satu album kompilasi.

brit-pop

Beberapa nama band Uk yg memperjuangkan music britpop:

# Ash
# Black Grape
# The Bluetones
# Blur
# Boo Radleys
# Cast
# The Divine Comedy
# Dodgy
# Echobelly
# Elastica
# Ash
# Black Grape
# The Bluetones
# Blur
# Boo Radleys
# Cast
# The Divine Comed
# Elastica
# Gorillaz
# The Good, The Bad And The Queen
# Headswim
# Heavy Stereo
# James
# Jarvis Cocker
# Jesus Jones
# My Life Story
# Nilon Bombers
# Puressence
# Rialto
# Seahorses
# Super Furry Animals
# The Supernaturals
# Symposium
# Theaudience
# Travis
# Muck
# Bittersweet
# The Couples
# The Times
# OAG

Peminat britpop jom discuss topik ni lam forum http://malayapark.com/forum/index.php?topic=1412.0

Comments

15 Comments on "BRITPOP!!! BRITPOP!!! BRITPOP!!!"

  1. ellyrocker on

    FYI, Shizuka dan Muck bukan band britpop. shizuka bergerak atas nama indiepop, dan muck pula indierock. sebelum kemunculan “musim” indie lagi. harap maaf

  2. kugiran_darah on

    owh bro, spt yg ku katakan td britpop actually bukan genre but ia adalah satu gerakan, so indiepop and indierock tergolong di bwh britpop, like band luar kaiser chief diorang memperjuangkan indierock tp diorang gelar band diorang britpop, and artic monkey lak juga indierock gak tp diorang tetap dilabel ngan britpop, like aku katakan juga koz byk sgt sub genre dlm britpop ni org kat uk just say britpop band

  3. sompet on

    knowledge is power… thanks joe.. wa respek ngan lu..
    banyak yg lu curahkan..
    taaabbbbiiiikkkk sprrrriiiiinnnnggggg…

  4. Joe on

    ades sompet.. bukan aku yang tulis tu.. bro kugi yang tulis.. tima ksih kat dia

  5. ezzack on

    thank for information

  6. ^primadona_rockasmara^ on

    cayala kugi..
    ang mmg super power..
    eh,lupe nk tnye..
    the libertines dgn supergrass 2 tgolong dlm britpop band kew??

  7. kugiran_darah on

    yup kak prima , hehehehe

  8. sompet on

    kugi sensei.. thanks… tabiiiiikkkkk spriiiiiinnnnnngggggg

  9. kugiran_darah on

    aiseh, aku hnye insan biasa, pe pe hal thankz kerna sudi baca review aku yg xseberapa hehehe

  10. castro on

    tak penting la knowledge pasal genre ni.. maksud aku pasal siapa britpop ke, hc, ke , punk ke…. cukup tau ala kadar je, barat telah memecahkan subgenre2 musik untuk me’unik’kan band mereka dan membuat kita keliru serta taksub nak tau pasal benda2 remeh ni. kadang2 kita keliru ttg pembawakan sesuatu band tu. jgn pening2, label je ikut suka, musik bukan utk di nilai, tapi di nikmati…

  11. Indietrojan on

    gud.aku suka gk bahas2 pasal music TREe niE..Brain Storm!!!!skurang2nyer otak aku ni xbkulat sgt..memg xdnafikan altenative rock very broad n ada cabang2 halus yg harus diphalusi..phm deeply omputih kata..pasal britpop(tgolong gk dlm alternative rock!)..start 1980 n klimaks 1990’s dipopularkn oleh student2..music2 ini juga bley smpai ke nusantara pon mlalui overseas student sejak dulu lagi(b4 internet era)..stahu aku ler kt US they call altrnatf rock as “College rock” n at UK lak diaorg pggil as “Indie”..biasala peredaran zaman pastu Indie digunakan untk mrujuk kpd sub genre under altrnatif(dn’t misundrstud)..pelik kn??tpi itulah hakikatnyer..

  12. Indietrojan on

    whtever diffrnt btwn us…lets make it easy..support our local band..caiyok2…

  13. biskutMARIE on

    aku da minat britpop since aku f4 lg..tp aku still minat grunge lg.haha..BUTTERFINGERS xpena hilang dr memori ingatan nie walaupn THE TIMES hadir dlm hdup ku.mmbwa irama britpop ini..hee-.support our local band.-

  14. badrul hisyam on

    imformasi yg menarik…..

  15. badrul hisyam on

    camna dgn free love…..depa britpop gak ker?