BLiZ more than just good music.

Submit By :

Assalamualaikum and aloha kepada peminat susah nak mampus indie hehe. Perghh lama gak aku x tulis review kat MP nih, by the way aku nak wat luahan isi hati sikit la. Luahan ni gak datang dari band yang bakal aku reviewkan kali ini. Nak tau pasal per, okey ni cerita pasal radio local kita la, ada la satu masa tur aku tertune radio singapore perghhh maleh nak bangga la lagu metal local scene ada men kat radio diorang haha tapi kat radio kita haram la plak nak tune kononnyer rosak akhlak. Aiseh metal x semua rosak akhlak manusia le plak abis tur lagu2 hip hop yg duk tunjuk perempuan seksi x ker nmpak mcm porn jer haha. By the way not just this problem tapi band2 yg lagu diorunk awsome exactly xlepas radio maa koz kononyer lagu diorang pelik per daa. Tapi yang aku pelik lagu2 yg mcm sampah leh lak lepas radio ish ish. Exactly byk weh band2 kita yg besh send lagu tp huhu sedihnyer kena reject, sedangkan lagu mat saleh yg mcm rubbish easy acces haha. By the way local radio ur sucks try la repair korangnyer services ek.

http://c2.ac-images.myspacecdn.com/images01/95/l_1576b3c8262c9229de1fc82cbc1423b5.jpg

Kali ini aku mahu mentune telinga2 music fan dengan band BLiZ.Pertama kali aku dengar lagu diorang ni pelik dan sedap kerana bunyinyer jarang ada pada band local time tur, pe pe hal pun ia mendatangkan interest aku untuk mereview band ini for feature band of the weeks. Bliz band yang bergenre pogressive, altenatif tapi more kepada Rock. Kesian diorang bro hantar lagu banyak2 kat radio tempatan tapi satu lagu pun x dimainkan ish ish.

Cerita pasal band BLiZ ni diorang terdiri dari 3 org ahli. Line up diorang like Mohaid Adib as guitarist and vocalist, Jakalll (kartunis MOY) as bass and Opie as drummer. Bermulanya kisah diorang di sebuah bandar besar kita iaitu Kuala Lumpur pada tahun 2007, alkisahnyer band ni ada dua jer yg dlm tekanan dlm pencarian drummer diorang. Nasib bek Api (band Roti) tolong diorang cari Opie as drummer. Setelah beberapa kali bermain muzik bersama, mereka kini telah bersedia untuk membuktikan bakat yang mereka ada dan ingin pergi lebih jauh dalam industri muzik. Wokeh asal word BLiZ ni dari “bliss” yakni bermaksud “kebahagiaan” (aiseh bahagianyer aku) dan mereka found time diorang men music. Mostly lagu2 BLiZ nih ditulis oleh Mohaid dan storyline lak mostly cintan2 yang melibatkan cinta pada semua elemen (patutler aku rasa feeling jer dgr lagu diorang nih hehe).From their word pada lagu akan datang diorang mahu test lagu2 yg berunsur dunia semasa dan sama waktu dgn nya, so skang ni diorang tgh bertapa untuk mendalami hal ehwal dunia for making better song for your guyz.

http://c4.ac-images.myspacecdn.com/images01/36/l_57f29598d1bccc9faed39607e1dd14c3.jpg

Story pasal genre lak band ni bermain music style mcm2 unsur ada. Kalo didengar leh dengar bunyi Alternatif, Rock Progressive, Melodramatik, Emo but untuk memudahkan label music, diorang say just put genre Rock koz bagi diorang lebih universal so easy la korang nak cap pe pe kat music diorang ni ek haha. Bagi aku setuju gakla dgn bro2 Bliz ni memg kalo listen music diorunk mcm2 style bunyi ader, dari drummer dier sampai ker tune2 guitar memg byk pengaruh bunyi rock dari bunyi2 len. From their word

” kami ingin menonjolkan music kami daripada riff-riff gitar dan bass, mahupun drum, semuanya harus menjadi luar biasa. Ketika membuat persembahan pentas pula, kami percaya pembawakan muzik dengan penuh perasaan adalah persembahan muzik yang paling mantap.”

Bagi aku music diorang memg len dari yg len koz first time ever ada band sound cool mcm diorang haha. My word for BLiZ, lagu korunk memg masyuk lagi2 bole wat bajet ayat awek or tengah sentap kecewa. Next time kalo bole try la made lagu yg xseberapa cintan koz aku rasa nak meleleh air mata tiap kali dgr lagu korang by the way korang mesti byk pengalaman dlm cintan2 nih huahua.

For Demo, song and Ep, setakat nih BLiZ ada 5 buah lagu demo dan single yg paling topla yakni “Mimpi Yang Mati”. By the way demo nih bukan untuk dijual tapi untuk dihantar kepada stesen2 radio tapi stesen radio terlalu “high taste” kononnya lagu2 BLiZ nih masih xcukup bagus for diorang tune kat radio, so terpaksalah BLiZ merakam bunyi2 baru di studio kamar seni iaitu Studio AG COCO. However mereka telahpun siap satu EP baru yg masih mempertengahkan single “Mimpi yang Mati” dengan kualiti yg jauh lebih better oh yeah!!. Mereka gak akan menambah lagu ” Sepi senja Ku” sebagai single yang kedua. Nantikan EP baru diorang pada 2010 nanti wokeh bro and sista.

Kata-kata harapan mereka:
Harapan kami ingin memeriahkn lagi industri muzik tanahair dan harapan kepada peminat kami supaya belilah EP kami nnti :p hehe..

http://c1.ac-images.myspacecdn.com/images01/45/l_6591a1998240a805dea347a94588c060.jpg

Dari kiri Jakall, Mohaid Adib dan Opie

Line up:
Name : Mohaid Adib Bin Rosli
Nick Name :Mohaid Adib
Birth date : 12 October 1988
Position : Vocalist, guitarist, composer and music director for BLiZ
Race : Malay
Hometown : Kuala Lumpur
Occupation : Student, Sound Engineer
Education : SPM
Ambition : A well known composer

Name : Zahrin Bin Zamzuri
Nick Name : Jakalll
Birth date : 3 October 1981
Position : Bassist, back-up vocal, financial planner (for BLiZ)
Race : Malay
Hometown : Perak
Occupation : Art director junior/cartoonist
Education : SPM
Ambition : To be like Gene Simmons (KISS)

Name : Mohd Saufi Bin Abdul Ghafar
Nick Name : Opie
Birth date : 6 October 1985
Position : Drummer
Race : Malay
Hometown : Kuala Lumpur
Occupation : DBKL Officer
Education : SPM
Ambition : Business-man

For Related common band cam Bliz ni korang leh check out Muse and J-Rocks.

For any shows or gigs/link :
blizband@yahoo.com
0122607321  [IKA]
http://www.myspace.com/blizmuzik
amp.channelv.com/bliz
www.facebook.com/blizmuzik
www.youtube.com/blizvideo
www.reverbnation.com/blizmuzik
http://twitter.com/blizmuzik

Text Review oleh Kugiran_darah

p/s: Wokeh nampaknyer setakat ni jer la review sal band nih, aku harap korang enjoy dan faham la ayat2 pasar aku nih haha. So enjoy this review okeh, support this band koz they music so awsome make me teruja horayyy.

Comments

12 Comments on "BLiZ more than just good music."

  1. ninie on

    waa..pmnat syusyah nk mampuih indie..
    aku suke..aku suke..^^,

  2. zaf+ira on

    da lma x dgr cita psl bliz..
    lgu dorg pon lma dh x dgr..
    hehe…

  3. CHENTAmika on

    act aku simpati gn dorunk sbb lagu kne reject gn radio..
    tpy walaucmne pon, aku hrap dorunk dpt berusaha sedaya upaya ..
    aku wakil org kampung menyokong korang !
    jalan mesti kedepan, bkn kebelakang.
    ok !

  4. aGym on

    actually byk dah lagu2 band len kene reject kat radio, biase la, radio konon nak support band indie la, ape la, tp pihak radio ni nak bayaran jugak, dpat bayaran, kompem kuar la lagu kat radio~ xde bayaran, xde la~ radio2…… susah la nak maju industri muzik kalo camni~

  5. primadona_rockasmara on

    den support agym…dowg ckap jew nk support industri band indie tmpatan tp amalkn sikap plih bulu..pd den..BLIZ antara band yg tbaek..biarlah owg nk ckap BLIZ klon muse kew ape..den xkesah..alaa,ape slahnye dowg yg jadikan muse as influence..lau kte leh mnat muse,y kte xleh mnat muse buatan malaysia??lagi bravo…bangge weyyy…owg kite standing muse..hehehe..papepn..tewoskan perjuangan k BLIZ..ailebiu la..hehehe…

  6. NiCexx on

    yup…support local music!! Bliz mmg antara band fav aku…
    thanks to Bliz sbb beri kerjasama yang baik tuk siapkan review nih…. n for local radio.. klu Popshuvit leh pergi jauh tanpa bantuan local radio so they can too… and all band2 indie!! Malaysia Boleh!!

  7. RoXX_beLL on

    luv BLIZ!!!
    x sabaw nk tunggu EP kuar

  8. ciksnowpink on

    besh 🙂

  9. emma_23 on

    bliz da best…
    hri 2 ada bttle of da band kt unimas n ade 1 band nie bwk
    lgu bliz coz dorg ckp lgu bliz mmg best…
    music die different dr band lain..
    xsangka ada dscrmination gak ea kt mlysia nie..
    yg dorg lyan artis2 pmpuan yg suara xla bgus pun,then artis laki yg bwk lgu2 jiwang2 karat…
    kalau trus cmnie bile la industri tanah air nk maju kalau dorg trus abaikan band2 yg ada potensi cm bliz..

  10. DIn on

    All The Best BLiZ!!

  11. Sechebis on

    cayalah bro..sfx kasik lebey cket! hoorayy..!

  12. ieyfa on

    ble nk koa lgu bru bro….
    xkn diam jee kot???