Bagaimana Menubuhkan Sebuah Band | MalayaParkDotCom

Bagaimana Menubuhkan Sebuah Band

Submit By :

butterfingers

Bagaimana ingin menubuhkan sebuah band?
Mempunyai sebuah band bukanlah sesuatu yang mudah, terdapat banyak aspek yang perlu diketahui sebelum mengambil keputusan untuk mewujudkan sebuah band. Berada dalam sebuah band mungkin sesuatu pencapaian yang amat membangakan bagi seseorang ahli muzik tapi sejauh manakah sebuah band itu boleh berjaya? Adakah setakat syok sendiri ataupun sentiasa memikirkan cara untuk memajukan band seterusnya melakar kejayaan yang lebih tinggi lagi. Ramai orang ingin mewujudkan band tetapi tidak ramai yang menubuhkan sebuah band yang berjaya.

Band members
Perkara utama untuk mewujudkan sebuah band adalah band members ataupun lineup sekurang-kurangnya lebih dari tiga orang iaitu guitarist, drummer dan bassist serta vokalis. Adalah lebih baik jika ahli band adalah dikalangan mereka yang anda kenal lama kerana anda sudah tahu dimana kekuatan seseorang itu dalam bidang muzik dan peluang untuk kekal lama bersama adalah lebih tinggi. Bak kata orang chemistry itu penting bagi memudahkan persefahaman sesama ahli. Dalam muzik aspek ilmu dan pengalaman adalah menjadi keutamaan, jadi pilihlah ahli yang betul-betul boleh bagi komitmen yang baik.

Nama Band
Nama band merupakan salah satu factor yang boleh membawa kejayaan sesebuah band. Nama band kebanyakannya bergantung kepada kretiviti ahli-ahli band. Persetujuan untuk meletakkan nama haruslah diperolehi dahulu oleh semua band members. Nama band yang pendek dengan dua kosa kata lebih cenderung untuk mudah diingati oleh pendengar kerana ianya mudah disebut dan ringkas. Tetapi pemilihan nama band juga bergantung kepada genre muzik yang dibawa. Kalau boleh jangalah terlalu unik sampaikan orang nak sebut pon susah. Aku xnak bagi contoh nanti ada suara-suara kata aku bias plak hehe.

Genre yang sesuai
Pemilihan genre sesebuah band bergantung terhadap minat band members. Persefahaman adalah penting dalam menentukan genre yang sesuai. Jika masing-masing buat kepala untuk main genre sendiri memang kelaut lah lagu tu. Disinilah kretiviti bermula, jika setiap ahli mempunyai kekuatan genre yang berbeza alangkah bagusnya jika digabungkan bersama dan jadikan sebuah genre yang baru. Bidang muzik ini tiada limit, setiap hari sentiasa ada muzik-muzik baru yang berkembang, jadi beranikan diri untuk tampil dengan kelainan.

Practice make perfect
Dalam apa-apa bidang pun usaha memainkan peranan yang penting. Pada peringkat permulaan band eloklah berlatih buat cover lagu dahulu sebelum mencipta lagu. Tujuan practice adalah untuk mencari kekuatan dan kelemahan band members, pada ketika inilah setiap ahli boleh memperbaiki teknik bermain instrument dan nyanyian. Kalau boleh carilah tempat jamming ataupun studio tetap untuk berlatih. Kalau xder bajet nak buat macam mana, practice dalam bilik jela.

Mencipta lagu
Tidak ramai berkemampuan untuk mencipta lagu dan membuat lirik, hanya yang layak sahaja harus diberikan tugas ini. Pemilihan lagu mestilah bergantung kepada genre yang dipilah pada awal penubuhan band. Sekali lagi latihan yang banyak amat diperlukan untuk memperbaiki kualiti lagu, jangan berpuas hati dengan sekali gubahan sahaja. Kalau boleh, sediakan lebih dari 4 lagu ciptaan sendiri bagi tujuan untuk promosi pada masa hadapan.

Demo dan EP
Apabila anda sudah bersedia dan membuat latihan yang secukupnya dengan lagu-lagu yang dicipta. Keluarkan sedikit wang untuk merekod demo dan ep. Kualiti recording bergantung kepada bajet sesebuah band. Kalau bajet tight, just buat home recording pon dah ok janji muzik dan suara vokalis itu dapat disampaikan.

Tulisan : Joe

Bersambung dalam Part 2

Comments

39 Comments on "Bagaimana Menubuhkan Sebuah Band"

  1. elin on

    hai..aku nak tubuh band untuk perempuan je.indie band.tapi aku xtaw mane nak cari perempuan yg berbakat.mcmne ah?

  2. fadzly fc on

    susah juga mahu menubuhkan sebuah band.

  3. fadzly fc on

    cari rakan-rakan yang berbakat pun susah.

  4. fadzly fc on

    aku pun tak tahu macam mana cari orang yang berbakat?

  5. nick on

    aku sudah ada band,tetapi untuk mencipta sebuah muzik senang…tetapi ingin membuat lirik tuh agak payah sedikit…munkin perlu kan lagi ilmu dari orang yg lebih matang dari kita…

  6. noh on

    ok,aq kang nie banyak dh dok cipta lirik lagu.aq pn tgh cri member2 y bleh combine buat band.ap mcm?klu ada y rsa brminat tu cntact la aq erk.nie no pon aq-0105911467@0109856595.tp aq lbh kpd vokalis.fb aq,korng taip je nohsazry k.bleh kte sharing kn.nma band y aq nk plh ialh AiThusa.mksd dia mlm y terang.

  7. acoy mioy on

    aq seorg pncipta lirik..so aq ada band,indipendent..slalunya aq jming akan bwak lgu sndri je…skunk aq nk cbe nk naikkan nme band aq dgn cre main gig..but aq xthu cm ne cre nk promot band aq..sbb aq xthu cm ne nk brhbung ngn org2 yg jalankan gig tu..aq da siapkan recoardng smue lgu aq,tp aq xthu pd sape harus aq hanta tok dga hasilny..

  8. acoy mioy on

    jika ada mana2 phak yg sudi bg kami peluang…kami ucapkan ribuan terima kasih
    dan boleh hubungi kami d
    facebook:acoy_mioy@yahoo.com/acoy mioy
    page kami:FLY OVER
    hp number: 0137393253

  9. Razif Ajib on

    aku ade la bakat sikit2 buat lirik..untuk diri sendiri dan band aku..ilmu buat lirik adela sikit blajar dari siso kopratasa dari bengkel penulisan lirik yg syarikat aku anjurkan tahun 2011..

    so kalau ade yg sudi nak dapatkan khidmat aku utk penulisan lirik boleh la contact 012-640 5408..caj xde la mahal pun sebab aku pun amatur.

  10. fazly on

    berminat nk join kalu ade nk tubuh vokal band..dlu penah solo…0173880927

  11. Adriana Najwa on

    Aku nk carik budak2 yng berbakat umur dari 11-13 je tapi kalau yang berumur 10 tahun yng berbakat tu ok je kalau nk masuk band kiteorang tpi band ni tkdelh guna barang2 muzik tau kitorang hanya saja2 ja okeyh? sebab budak2 lagi kan hermm tlonglah kalau nk masuk kumpulan ni smpai 2014 baru tamat pencarian call no. ni jangan malu2 tau 0132593573 ^_^ Please call saya jangan malu!! tknk malu~~ sebab bila dh call tu ckp ni sya orang yng nk masuk band awk tu Selangor,Klang,Kampong Meru,Dato’ Bandar Orang yng bedekatan je bleh masuk band ni Nama Band Ni Ialah : OnLy TeAm MoNsTeR Maksudnya : Hanya Kumpulan Raksasa yEAH~~!!

  12. elves on

    Aku wakil untuk band kita orang. Kumpulan dh ada. Tmpt practise juga ada. Tap nma band belum tau nak bg apa. Ktaorang dh ready nk jadi band tp..tk tau mcmne nk mula. Muzik ktaorang rock n hindi. Cuma belum cipta lagu. Stiap kali practise bawa lagu n muzik orang. So..how to start? Ada apa2 cadangan, call 0138098493

  13. apekwayne on

    aku berhenti berharap utk bermain music kerana bandmate aku kejap serious kejap tidak . sekarang aku bersemangat balik tapi utk kembali ke band lama aku tak lah . aku nak tubuhkan band baru . sesiapa yg meminati genre pop punk rock music kearah bunkface , sum41 dan blink 182 . aku 2nd dan voc . lagu ada . boleh call 01128825628

  14. FZ on

    Assalamualaikum and salam sejahtera. Saya ingin menubuhkan sebuah band, ttapi, kawan2 saya smuanya, tak pandai main instrument, kalau yang pandai pun, tak serious. Saya lebih kepada vokalis, suara tak ada la sedap sangat, tapi boleh tahan la, boleh ditingkatkan kalau practise.
    Kalau sesiapa yang berminat, kita boleh bincang tentang nama band, our first song and hala tuju band. Just email zarrinhisham@gmail.com, kalau berminat. Area KL, BANDAR BARU BANGI. Usaha jika mahu kejayaan.
    Promote ni diutamakan kepada, drummer, guitarist and bassist.

  15. AmadRON on

    salam, aku tgh mncari seorg keyboardist yg mmpu bwk genre rock, punkrock,heavy.. ktorg slalu jam area kl.. so, nk klau boleh nk org kl jgk, sng nkprktis.. call 0192773935 klu minat

  16. eman_meng on

    salam , aku nak buat band tapi aku takda bandmate. dulu aku ada bandmate tp dh pecah sebab muzik aku main lebih ke-arah heavy metal lh . bandmate aku asyik main lagu jiwang . so sekarang baru aku faham nak cari bandmate yg sebati dengan diri kita bukan mudah . im looking for bandmate not badmate

  17. faiz jb on

    Salam, aku pendek kan cerita, aku minat sangat nak join untuk jamming/group tapi aku tak ada pengalamn nak main jamming, aku minat main bassist dan second lead singer..tapi tak reti nak main bass..nyanyi aku sikit2 ok..tapi aku minat dua2..aku minat jadi bassist dan second lead singer.. sekarang ni aku tak tahu macam mana nak join dan aku tak ada member yang minat dalam music. aku minat bawa genre alternative rock/metal atau genre yg tak terlalu emo sangat, dan sesedap rasa, lagu dlm bhsa b.m atau b.i pun boleh, contoh band yg aku mint mcm ‘hands like houses’ ‘house vs hurricane’ mcm tu la aliran music dia. klu aku bgi list band yg minat mmg byk, serius aku minat betul dengan music mcm ni. aku bukan sekadar minat ‘listening’ je, klu boleh nak jdikan sebagai serius karier atau nak lebih jauh lagi, sekarang ni aku tak tahu nak cari group mcm mna, aku tak memilih org, tpi sesiapa yg nk buat ‘band’ aku adalah orang yg serius nk ‘go on’ ke depan. please sesiapa yg boleh tolong email kt aku mystery86switchhardflip@gmail.com atau call aku no 0127033326 faiz, thnks bebnyak to anyone feedback my info.

  18. Hann Shaharizal on

    Hai korang! if you read this. pls reply cepat. i really wanna join any band tak kisah gerne ape. hann boleh nyanyi. so sesiapa if nak tubuhkan band baru and you need vokalis pls email hann.
    haniey.shaharizal.hs@gmail.com

  19. Haizeel on

    salam. tgh plan nk form heavy metal band. kami dari area Cyberjaya – Bandar Baru Bangi.

    aku n kembar aku main gitar n bass..ada drummer gak sorg slalu jam skali. aku ada bt lagu sendiri utk suka2, boleh dgr kt:
    https://soundcloud.com/haizeel

    mostly genre heavy metal.

    kalau rasa minat, boleh la ckp lagi.

    contact:
    the_akorn@yahoo.com

    wassup 019 2144303

  20. amira on

    kalau ada sesiapa perlulan vokalis perempuan umur 17 tahun sila contact amiraeizza_09@yahoo.com or 0126568904 terima kasih (:

  21. juju on

    Radiohead mode. Interested whatsapp 0179636477. Tq

  22. juju on

    Sorry. 0179626477

  23. nurul fazira on

    ira nak buat band jugaaaaak… but ira perempuan x de geng .. kebanyakanya lelaki je.. hurmmm.. macam mana nih.

  24. Aliff Asyraf on

    Assalammulaikum. SAYA Aliff Asyraf. Sy minat bernyanyi..sy nk tubuhkn kumpulan .. sy x kisah lagu genres ap.. Dangdut..pop..rock
    Sy harap ada yg boleh jdi ahli saya..
    Ap2 whatsapp saya.. 0164276427

  25. Mohd Hairi on

    Boleh dengarkan lagu baru band The Won….https://www.youtube.com/watch?v=74KfQI1aJ1E

  26. IRFAN on

    Aku sekarang berumur 16 tahun,tahun depan aku akan menduduki SPM,
    aku sekarang ni..pon masih mentah lagi dlm dunia muzik tapi aku
    dlm perancangan ingin tubuhkan band kecil-kecilan dahulu.Aku lebih ke arah vokalis sambilin main gitar.Aku sekarang ni baru seorang rakan yg ingin join group aku,rakan sekolah.Sesiapa yg ingin join boleh whatsapps no aku(01131498733 & ID WeChat :Efanja)Tujuan aku ingin tubuhkan band bukan semata-mata mahu inginkan populariti tetapi ingin memajukan Industri Muzik Tanah Air kita di seluruh Nusantara.Sebab kalau kita perhatikan band dari negara seberang(ndonesia)lebih maju dari kita.Tetapi saya akui lagu dari negara seberang lebih bagus dari kita.Harapan aku ada org yg memebaca aku punya comment dan juga ada org yg berminat nak join band aku.Ameen……

  27. Kim Herrin on

    Salam Kepada Siapa2 Yang Sedang Cari Band…Im Drummer Girl. Saya Nak Mencari Seorang Bassist, Lead Guitar Dan Keyboardist..Ada Tak Siapa2 Yang Berkenan? Jika Ada Yang Berminat, Tolong Pm Fb Saya Atau Whatsapp Saya Segera. Kimherrin2@Yahoo.Com/0122857115

  28. ashroframli on

    Salam. sesiapa berminat untuk cari vokalis, boleh hubungi 017-6233195 (whatsapp) . area klang . boleh try dulu nnti

  29. khairiah on

    kalau sy menubuhkan band macam mnew

  30. Lairose on

    saya sdang cari membr band xkesah lelaki,pmpuan jnji 1 hati sy boleh jadi vokalis n gitaris kalau nk call me 0136152717

  31. Ku Azri on

    Guys band saya nak cari vokalis n bassist sesiapa yang pandai main n boleh beri kerjasama tu boleh ws no ni 01124032418 atau wechat – ku_azri kalau boleh nak area Tg malim – KL . genre Alternative/Punk Rock. 2016!!!

  32. Ayie on

    ingin join sebuah band,x kisah la band laki atau pmpuan..asalkan boleh join,utk menambah ilmu…sy boleh bermain lead&second gitar

  33. erwan on

    Assalamualaikum. Saya nak cari sesebuah band yang kekosongan tempat sebagai drummer. Sesiapa yang nak ambik saya sebagai drummer whatsapp no ni 01131379754 . saya boleh main genre heavy metal trash metal pop rock

  34. AG on

    Asalam,Saya budak sabah datang kerja d puchong. Saya nak tambah ilmu sikit and tambah rakan. Nak buat band genre indie rock. SAy lebih kepada rythm tapi tidak la hebat masi mentah lagi. harap ada orang mau try buat band dengan saya. Call/whatsapp 0143717252

  35. Danial on

    Asslm ,Aku baru remaja yg berumur 14 tahun, dlm muzik xde pengalaman ,Tpi aku nk buat band ,aku dh ada bassist ngn drummer,just tinggl Guitarist lead ngn Vokalis ,Kite org ni genre lebih kepada rock la,Band kite orng yg nk pgi jauh bkn suka 2 jdi yg serius leh Ws aku ,area Selngor 0172981719 ,kite orng nk yg baya 2 kite orng ,dan kite orng ada studio

  36. raihan on

    hi asslm guys
    aku bertudung
    area selangor
    nk cr bandmate
    di zaman silam
    pernah join reality tv
    tp kandas
    haha
    smpat smpai prologue je
    aku ade compose 2-3 lagu
    kalau ade sudi completekan lagu2 aku
    okay jg..
    berangan nk ade band cam hiatus kaiyote/Hole
    haha
    berminat boleh email ok
    asslm

  37. raihan on

    nurraihanzaki@gmail.com
    email aku

  38. Azmi Abdullah on

    salam saya popoy umur21 saya betulx2 minat nak ada sebuah band. saya minat genre pop,jazz,blues,rock, lagu 60an dan 80an. lagux2 yg org tua suka dan lagux2 org muda suka.
    kalau lgu metalx2 atau brutal yg nynyi pecah alkum minta maaf saya tak minat.
    kalau ada siapax2 yg nak pemain drummer whatssap saya atau call.(0178105983) kita jmpa sambil kopix2 hehehe.

  39. Mr.R on

    Sya dh buat band sendiri…dh buat dh…sya berumur 16 tahun sekarang..ok…kami dh cukup semua..5 org…kami juga sudah mencipta lagu sendiri..baru satu lgu…tpi tk tau mcm mana nk memperkenalkan lgu tu…hmm..mcm mana eh?